Humani digitalni indeks

hdi_vision

O modelu Humani digitalni indeks

Naš model Humani digitalni indeks jedinstven je u svijetu i služi za vrednovanje osobne humane digitalne inteligencije kroz sustav testiranja koji razvijaju naši stručnjaci. Cilj je ponuditi sveobuhvatni uvid u vlastitu digitalnu problematiku, vlastiti digitalni život, zdravlje i sreću kako bismo pomogli svakoj osobi da bude bolje i da se digitalno "izliječi".

Moduli HDI

Digitalno zdravlje (digital health)

 1. Narušava li digitalizacija naše zdravlje? Znamo li uopće na koje načine ona prijeti našemu zdravlju? Koja je razlika između komunikacije u digitalnom i u fizičkom svijetu?
 2. Kakav utjecaj na nas ostavlja konstantna socijalna izloženost, makar ona bila na društvenim mrežama? Ponašamo li se drugačiju u virtualnom svijetu? Predstavljamo li se drugačije?
 3. Digitalizacija prijeti našem fizičkom, i još bitnije, našem mentalnom zdravlju. Kroz naše djelovanje otkrit ćemo na koje sve načine naše zdravlje može biti ugroženo, ali i kako ga zaštiti.

Digitana ličnost (digital personality)

 1. Kakav je naš odjek ili otisak na Internetu? Koliko se može naučiti o nama na digitalnoj sferi?
 2. Ostavljamo li dobar dojam i iskreno komuniciramo? Kakva je doslovno naša digitalna ličnost?
 3. Kakav je naš presjek po društvenim mrežama, računima, web stranicama? Znamo li se nositi s izazovima u internetskoj komunikaciji kako bismo sačuvali i komunicirali naš digitalni ja? Ostavljamo li pozitivan ili negativan dojam*

Digitalni utjecaj (digital influence)

 1. Kolika je naša digitalna moć spram drugih? Koliko je snažan naš digitalni otisak? Imamo li potencijal za jasno komuniciranje naših ideja, osobnosti?
 2. Važno: Možemo li učiniti digitalni svijet boljim mjestom?
 3. Ovaj modul otkriva kako pravilno komunicirati s korisnicima, kako se povezivati i stvarati mreže s drugim akterima, kako izvući ono najbolje što možemo dobiti u digitalnim svijetom, ali i koje su posljedice ukoliko svoj utjecaj koristimo nepromišljeno te na koje sve načine možemo doprinijeti stvaranju sigurnijeg, ali i boljeg digitalnog okruženja.

Digitana povezanost(digital integration)

 1. Koliko smo snažno integrirani u digitalni svijet? Znamo li dovoljno o svemu digitalnome kako bi ostali kompetentni? Eksplozija digitalne tehnologije promijenila je način na koji radimo, komuniciramo i razmišljamo.
 2. Rađa se sve više i više usluga koje mijenjaju naš svakodnevni život. E-građanin nam daje mogućnost da izbjegnemo gužve i beskrajno duge redove u javnim ustanovama. Online tečajevi i edukacije nude nam pristup znanju iz udobnosti vlastitog doma.
 3. Web stranice i blogovi omogućavaju nam da se povežemo s tržištem i stvorimo socijalne krugove. Naše djelovanje pomaže ljudima da se integriraju i budu kompetentni članovi digitalnog svijeta.

Digitalna poslovnost (digital business)

 1. Postoje li digitalno vještiji pojedinci i oni manje vješti? Koliko ta činjenica određuje naš osobni uspjeh?
 2. Ovaj modul je prvenstveno usmjeren na razvijanje vještine koje će nam pomoći da ostanemo kompetentni u svijetu koji svakim danom postaje sve više i više digitalna.
 3. Neke od vještina i sposobnosti kojima ćemo se baviti uključuju digitalnu pismenost, digitalno razmišljanje, digitalne alate, brzinu pronalaženja informacija i stvaranje novog digitalnog sadržaja.

Digitalna otpornost (digital resilience)

 1. Koliko se brzo možemo oporaviti od udaraca koje nam uputi digitalni svijet? Koliko smo spremni nositi se s poteškoćama koje on iziskuje?
 2. Ne smijemo dozvoliti da nam digitalni svijet naruši kvalitetu socijalnih interakcija i moramo biti sposobni zaštiti vlastitu privatnost.
 3. Ovaj modul pokazati će nam kako procijeniti rizik našeg digitalnog ponašanja, kako upravljati vlastitim digitalnim otiskom, kako procijeniti financijski rizik, kako osigurati zaštitu privatnih podataka i kako se nositi s ostalim poteškoćama koje izaziva život u digitalnom svijetu.

Pogledajte sustav testiranja

Sustav testiranja HDI razvija se kao posebni projekt i njegov napredak možete pratiti na službenim stranicama HDI modela - hdi.vision.

Jedna od naših prezentacija

Slobodno pogledajte jednu od naših prezentacija za HDI model i razmislite o ozbiljnosti digitalnih prijetnji te naučite nešto o tome.